Лабораторна функционална диагностика. Йордан Тодоров

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  8-6-2020
  •  188

Автор:Йордан Тодоров
Издателство:Наука и изкуство
Страници:252
Корици:ТВЪРДИ
Година:1956
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 160 / 230 Състояние: Мн. Добро
Лабораторна функционална диагностика  - Йордан Тодоров

ПРЕДГОВОР

Функционалната диагностика се разрасна през последните години извънредно много. Всяка година се създават все нови и нови методи за функционално изследване на различните органи и системи в човешкия организъм, които разширяват значително диагностичните, прогностичните и лечебните възможности на лекаря и му позволяват да вникне по-дълбоко в същността на патологичния процес. Нарасналото значение на функционалните изследвания за клиниката наложи разкриването в по-добре уредените клиники на специални кабинети и отделения за функционално изследване.

Нови функционални методи се въвеждат не само в утвърдените раздели на бъбречната, чернодробната, сърдечната, белодробната функционална диагностика, а и по отношение на органи и системи, които доскоро не бяха подложени на функционално изследване. Така се създадоха нови раздели на функционалната диагностика, като функционално изследване на ендокринните жлези, на хемопоезата, на обмяната на веществата и др.

Голяма част от новите и старите функционални преби са лабораторни методи. В настоящата книга се прави опит да се съберат и систематизират по-важните лабораторни методи, използувани във функционалната диагностика. Оттук и името „лабораторна функционална диагностика“. Поради ограничения обем някои глави са премахнати и други съкратени значително.

Авторът

Частични подчертавания в текста.

2-Лабораторна-функционална-диагностика
Категория › Медицина и биология

Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.