Учебник по есперанто. И. Сарафов, С. Хесапчиев

  • 0 0
  • (Rated 0 Stars)
  •  4-6-2020
  •  186

Автор:Ив. Сарафов, Сим. Хесапчиев
Издателство:Наука и изкуство
Страници:155
Корици:Твърди
Година:1963
Броя:1
ISBN: Тегло (гр.): Формат: 160 / 225 Състояние: Отлично
Неизползван учебник. Български и есперанто език

УВОД
Въпросът за създаването на лесен език, който да се употребява в международните отношения, е занимавал отдавна много големи умове на човечеството, като Декарт, Коменски, Лайбниц и др.

През последните векове са създадени повече от 350 проекта за международен език Всички те обаче поради нежизнеспособност са изоставени.

Разрешение на проблемата за международен език даде д-р Л. Л Заменхоф, който през 1887 г. публикува своя проект, станал по-късно известен в цял свят като международен език есперанто.

Много важно качество на есперанто е неговата неутралност в национално отношение. Той напълно отговаря на онова изискване, което Ленин поставя в една своя статия: „Абсолютно никакви привилегии на нито една нация, на нито един език.“ (Ленин, Съч., IV изд., т. 20, стр. 6).

Есперанто е широко разпространен по света, защото е прост, лек и ясен. „Есперанто е латинският език на демокрацията“, казва с право покойният виден учен професор Иван Д. Шишманов, сам ревностен привърженик' на есперанто.

Никола Алексиев, подпредседател на Комитета за приятелство и културни връзки с чужбина, в предговора си към книгата „Моят живот“ от Трифон Н. Христовски казва следното за нейния автор — обикновен селянин, скован от продължителна болест, който по пътя на самообразованието е постигнал толкова много: „По съвета на един учител той се захваща да изучава самостоятелно международния език есперанто Този език му открива широки възможности за създаване на връзки с трудещите се от цял свят и особено с тези от Съветския съюз. Много е съмнително някой български дипломат от кариерата, прекарал цял живот в чужбина и владеещ дузина чужди езици, дали би могъл да се похвали с по-широки международни връзки и да е направил повече от Христовски за опознаване на нашия народ в другите страни“.

Есперанто е лесен, прост и достъпен език, но който иска да го овладее добре, трябва да положи усилия, да прояви постоянство и упоритост С труд и постоянство се постига всичко.
София, 15 юни 1961 г. Авторите

ст-бз-Учебник-по-есперанто


Все още няма коментари...

Info! За съжаление само регистрираните потребители могат да публикуват коментари.Моля, влезте или се регистрирайте.